Afgan Sığınmacılar ve Kimlik İnşa Süreçleri Üzerine Bir AnalizAfgan Sığınmacılar ve Kimlik İnşa Süreçleri Üzerine Bir Analiz

Authors

Keywords:

Migration, Asylum Seeker, Afghan, Identity Construction, Türkiye

Abstract

Bu çalışmada, Afgan sığınmacıların göç deneyimlerinin ve kimlik inşa süreçlerinin nasıl şekillendiği irdelenmiştir. Çalışmanın amacı, Afgan sığınmacıların Türkiye’ye göçünü, Türkiye’deki göç deneyimleri ile kimlik inşa süreçlerini anlamaktır. Çalışma kapsamında Konya’da sığınmacıların en yoğun yaşadığı bölgelerde kartopu örneklem ile 28 Afgan sığınmacı ile yarı-yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Katılımcıların ifadelerinden, yerel halkın ayrımcı, önyargılı ve ötekileştirici tutumları nedeniyle etnik kimlikleriyle sürekli savunma yapmak zorunda kaldıkları ve bu durumun etnik kimlikleriyle daha güçlü bir bağ kurmalarına neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Afganistan’daki etnik hiyerarşiler, Türkiye’de farklı bir biçimde işlemekte ve katılımcılar bu hiyerarşiyi hem göç kararlarında hem de göç sürecindeki etkileşimlerinde deneyimlemektedirler.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Hilal Erol, Doktora Öğrencisi, Anadolu Üniversitesi, Sosyoloji bölümü, Eskişehir, Türkiye

Bu makale, “Türkiye’de Afgan Sığınmacı Olmak: Medyadan ve Sahadan Yansımalar” başlıklı yüksek lisans tezinden derlenerek üretilmiştir.

Downloads

Published

26-03-2025

How to Cite

[1]
Hilal Erol 2025. Afgan Sığınmacılar ve Kimlik İnşa Süreçleri Üzerine Bir AnalizAfgan Sığınmacılar ve Kimlik İnşa Süreçleri Üzerine Bir Analiz. Turkish Journal of Diaspora Studies. 5, 1 (Mar. 2025), 75–95.